Υποβαθμίζεται εκτός τουριστικής καμπάνιας Υπουργείου η Θεσσαλονίκη

Υποβαθμίζεται εκτός τουριστικής καμπάνιας Υπουργείου η Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 12795/08.07.2010

Προς Υπουργό:

Πολιτισμού & Τουρισμού                                                            

Για ακόμη μία φορά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει έμπρακτα το σκληρό πρόσωπό της απέναντι στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εξαιρώντας την από την τουριστική καμπάνια του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η απόφαση αυτή του αρμόδιου Υπουργείου να θέσει στο περιθώριο την πόλη της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά στην προβολή της ως τουριστικό προορισμό στη χώρα μας, έχει πολλαπλές επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η κίνηση και η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης έχει μειωθεί δραματικά κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, καθώς έχει ήδη σημειωθεί μείωση 10.000 διανυκτερεύσεων.

Η μείωση των κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες συνεπάγεται μείωση της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή και έχει άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα που θα μπορούσαν να καταγραφούν σε όλους τους τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός πως σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για όλη τη χώρα οικονομική περίοδο, η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, δεν εκμεταλλεύονται μία πόλη που από το 2004 συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στις 100 δημοφιλέστερες πόλεις στον κόσμο, ενώ έχει διακριθεί σε ψηφοφορίες του έγκυρου ταξιδιωτικού οδηγού Lonely Planet ως ο πιο αγαπημένος αστικός προορισμός το 2006 και ως ο 5ος πιο αγαπημένος προορισμός για διασκέδαση σε παγκόσμιο επίπεδο το 2009.

Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια έντονη δράση στην κάλυψη του συνεδριακού τουρισμού, καθώς τα συνέδρια που πραγματοποιούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης σημειώνουν ραγδαία αύξηση χρόνο με τον χρόνο. Ενώ, σε ότι αφορά στον εσωτερικό τουρισμό της χώρας, η Θεσσαλονίκη κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των μαθητών για τις σχολικές εκδρομές

Την εικόνα της περιθωριοποίησης της πόλης της Θεσσαλονίκης έρχεται να συμπληρώσει η απουσία καταβολής σχετικού κονδυλίου ύψους 800.000 ευρώ στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τα έτη 2009 και 2010, κονδύλι που αφορά στον προγραμματισμό δράσεων και προβολής της πόλης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιους λόγους δεν έχει συμπεριλάβει το αρμόδιο Υπουργείο την πόλη της Θεσσαλονίκης στην τουριστική καμπάνια του;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή της πόλης της Θεσσαλονίκης ως τουριστικός προορισμός;

  Απάντηση Υπουργείου